Afgelopen maanden had ik een bijzondere tijdelijke klus. Een bevriende elektricien had via een bedrijf in Leiden de opdracht gekregen om bij 200 scholen in Amsterdam de CO2-meter te vervangen. De opdracht zelf zou hem niet alleen veel tijd in beslag nemen, maar alle logistiek eromheen ook! De adressenlijst met de 200 scholen stond op alfabetische volgorde; verschillende scholen in één straat of wijk stonden konden dus zomaar verspreid over de lijst staan. Bovendien wisten de scholen niet dat hij kwam, en moesten zij gebeld worden om een afspraak te maken. En daar had de elektricien nou nét géén tijd voor en géén zin in. Want: niet zijn core business en niet waar hij blij van wordt. Dat is waar ik in beeld kwam 😉

Ja, je begrijpt het goed, ik kreeg de opdracht om 200 scholen op te bellen voor een afspraak met de elektricien. En die afspraken moesten ook nog eens zo gepland worden dat hij niet kriskras door heel Amsterdam hoefde te rijden. Een heerlijke klus, want ik zat lekker met het raam open in het zonnetje met een koffietje te kletsen met de conciërges van Amsterdam! Vervolgens was mijn vriend de elektricien super blij met de al uitgestippelde routes in zijn agenda. Het enige wat hij nog hoefde te doen was de tomtom instellen en gaan met die banaan.

Maar 200 telefoongesprekken met mijn privé-nummer, dat leek me een minder strak plan. Ik zou de telefoongesprekken naar 020 uit mijn factuur moeten filteren, de gesprekskosten handmatig moeten berekenen en mensen zouden mijn 06-nummer hebben of zogenaamd vanuit Apeldoorn worden gebeld (wat wel erg vreemd zou zijn, aangezien het bedrijf in Leiden zit). Kortom: ik had tijdelijk een nieuw nummer nodig.

Dan kun je een goedkope SIM-kaart kopen, dat, in mijn geval, opsturen naar Valencia om dat dan vervolgens weg te gooien? Maar je kunt ook een tijdelijke VoIP-nummer nemen, oftewel een vaste lijn via internet!

WAT IS VOIP?

☎️

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol wat inhoudt dat het internet gebruikt wordt om spraak te transporteren. Ik zal je niet vermoeien met de technische kant van het verhaal, want dat weet ik ook niet :p Ik zal je wel kort uitleggen hoe het in de praktijk werkt.
Een VoIP-nummer werkt dus via internet (WiFi of 4G) en niet via je belminuten. Je vraagt een telefoonnummer aan bij een bedrijf dat deze dienst aanbiedt en kiest een netnummer of een landelijk nummer. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Dan kun je dus een 020-nummer kiezen. Vervolgens kun je via verschillende applicaties (van je VoIP-provider of een algemene app) bellen. Gesprekken komen bij jou dus binnen via internet, maar bij degene met wie je belt – tenzij diegene natuurlijk ook een VoIP-nummer heeft – wordt het gesprek gewoon gevoerd via de normale telefoonlijn.
Daarnaast zijn er verschillende doorverbindfuncties mogelijk, zodat iemand anders jouw telefoontjes kan overnemen als jij niet opneemt of niet bereikbaar bent. Jouw team, hoe groot of klein ook, hoeft niet op een vaste plek bij de telefoon te zitten, maar is wereldwijd bereikbaar, zolang er maar internet is.
.

Zelf had ik ook al zo’n ‘vast’ nummer. Ik wilde mijn 06-nummer niet op mijn website hebben staan en op deze manier houd ik zakelijk en privé gescheiden. Dat werd een 055-nummer, omdat ik oorspronkelijk uit omgeving Apeldoorn kom. Dus ook al zit ik nu in Valencia en jij belt naar ‘Apeldoorn’, dan is dat voor jouw een normaal nationaal gesprek naar een vaste lijn en komt ‘ie bij mij binnen via WiFi.

Voor het bedrijf uit Leiden vroeg ik dus ook zo’n telefoonnummer aan, met het netnummer van Leiden. Dat stond wel net zo professioneel en ik kon mijn gesprekskosten makkelijk declareren (want aparte factuur per telefoonnummer). Ik gaf de scholen dit nummer als ze mij terug wilden bellen en kon ook gelijk zien dat het om deze klus ging als men naar dit nummer belde. Toen de klus klaar was zegde ik het nummer op, zonder dat er ook maar een SIM-kaart of iets dergelijks aan te pas kwam. Handig toch?

Kortom: de telefoongesprekken hadden een professionele uitstraling door het nummer uit Leiden én mijn vriend de elektricien blij dat hij zich niet bezig hoefde te houden met de administratieve taken!