Mijn favorieten: things to do

Het oude centrum

Ik woon nu zo’n anderhalf jaar in Valencia, dus het werd wel eens tijd voor mijn favorietenlijstje. Als je googelt op ‘things to do in Valencia’ verschijnen er tientallen sites die de zogenaamde topattracties van Valencia beschrijven. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van die lijstjes. Vaak lijkt het alsof de schrijver met moeite 10 dingen kan verzinnen en vervolgens aan komt zetten met bezienswaardigheden en activiteiten als ‘playa de la Malvarrosa’ of ‘shoppen’. Ja, logisch dat je er kunt shoppen. En het strand van Malvarrosa is al helemaal geen bijzonder of paradijselijk strand, zoals je die 100 km verderop wél kunt vinden (Jávea, aanrader!). De Catedral de Valencia op de Playa de la Virgen kom je vanzelf wel tegen als je door het oude centrum slentert en de Oceanogràfic zou ik zelf nooit niet aanraden, want die beestje horen niet opgesloten in een grote tank, maar in de océano, zonder gràfic. Dus daarom in deze blog mijn (niet geforceerde) top 7 Valenciaanse favorieten!

.

1. Parroquia de San Nicolás

Als je door het centrum loop kom je deze kerk niet vanzelf tegen. Je moet weten dat ‘ie er zit en eerst een klein steegje verscholen tussen de huizen door. Het is niet heel groot, maar prachtig! Deze parochie wordt dan ook wel de Sixtijnse Kapel van Valencia genoemd, omdat het plafond volledig is beschilderd.

.

2. Museo de Bellas Artes de Valencia

Het museum van de schone kunsten. Hier hangt mijn tweede favoriete schilderij in de hele wereld (want de eerste is Bal du moulin de la Galette van Renoir) Figuras de casacas jugando en un jardín (1900) van de Valenciaanse schilder Joaquín Sorolla. In dit museum vind je o.a. een gedeelte met allerlei religieuze werken én dus verschillende van Sorolla. Als je van schilderkunst houdt zeker een aanrader.
Tip: Ga op zondag. Dan is de entree gratis!

.

3. Jardín Botánico de la Universidad de Valencia

Ook al ligt de botanische tuin gewoon in het centrum, het is er heerlijk stil. In het voorjaar zie de bloempjes op de cactussen! Ik word er blij van 😀

.

4. Port Saplaya

Iets buiten Valencia ligt het dorpje Port Saplaya. Ook wel klein Venetië genoemd, omdat de schattige gekleurde huisjes rondom om een meertje/haventje met bootjes zijn gesitueerd. Pak een taxi of huur een fiets en wandel om het meertje heen.
Tip: Neem je strandspullen mee. Het strand is hier kleiner en gezelliger.

.

5. Benimaclet

Om écht van Valencia te genieten struin je gewoon urenlang door de verschillende wijken en straten. De wijken El Carmen en Ruzafa, daar heb je vast al over gelezen. Maar Valencia kent nog meer wijken met leuke straatjes en terrasjes. Bijvoorbeeld Benimaclet, de studentenwijk van Valencia. Niet zo toeristisch, goedkoop eten en net iets alternatiever dan de rest.

.

6.  Cánovas

Deze wijk ligt naast Ruzafa en de architectuur van de huizen is er net weer anders dan in de rest van de stad. Zelf heb ik hier altijd een beetje een New York / Sex & the city – gevoel! Lekker doorheen slenteren dus en daarna een drankje en tapaatje doen.

.

7. Cabanyal

Daar woon ik! Cabanyal was vroeger een vissersdorpje dat door de groei van Valencia onderdeel van de stad is geworden. Vlakbij het strand dus. Ook hier vind je veel gekleurde huisjes en street art, waardoor het een leuke wijk is om doorheen te wandelen. Upcoming, zoals veel mensen voorspellen. Het heeft dus ook zeker nog wat opknapwerk nodig, maar als je daar doorheen kijkt, zie je veel moois! Volg hier mijn Instagram-account met alleen maar Cabanyal-foto’s!
Tip: Veel leuke en betaalbare Airbnb-pareltjes hier!

.

En natuurlijk moet je ook vooral een fiets huren en door de Turia (vroeger een rivier, nu een heerlijk park) fietsen, door de Ciudad de las Artes y las Ciencias wandelen, naar de Mercado Central gaan en lekker door het oude centrum slenteren!

Parroquia de San Nicolás
Sorolla
Jardín Botánico 
Port Saplaya
Cánovas
Cabanyal